Sara Brodén , Rootcampinstruktör i Kungsbacka, driver Vetenskapshälsan och Hälsoboosten och bloggar för tidskriften Måbra. Här berättar hon om varför vi ska träna utomhusträning.

Jag skulle nog kunna påstå att jag både blivit piggare, starkare men framförallt fått en enorm motivationshöjning sen jag började träna mer utomhus. Inget pass blir det andra likt och förutom träningen så får man varje gång en upplevelse som man tar med sig hem. Att vistas ute i naturen och skogen är så jäkla underbart.

Förutom att jag är löpcoach och hjälper personer individuellt så håller jag varje vecka olika träningspass utomhus inom styrka, löpning rörlighet och trail i ett koncept som heter Rootcamp. Det jag tycker är så fantastiskt med just våra pass är att inget pass är det andra likt och att alla kan hänga med. Vi blandar löpning i olika former samt att vi alltid kör funktionell styrka och rörlighet med framförallt kroppen som redskap, men även det naturen har att erbjuda. I måndags kväll hade jag med mig ett helt gäng upp på ett snöigt berg där vi gjorde armhävningar och dips på en frostig trädstam som vält. Allt runt omkring oss var svart förutom den lilla ytan som pannlampan lös upp, men bortom trädtopparna såg vi hela stan med alla lampor som sken…magiskt!

Jag är helt övertygad om att utomhusträning i olika former kommer bli mer och mer populärt framöver. Man ser det inte minst på det antalet träningsresor och olika lopp som erbjuds runt om i Sverige och utomlands. Nu kan man även som nybörjare springa kortare distanser av traillopp, köra olika hinderbanelopp, tävla i swimrun och cykla mountainbike med PT. Visst är det häftigt?

Vilka är då anledningarna till att välja utomhusträning?

 1. Du blir mindre stressad
  Naturen är läkande och återhämtande. Fleras studier tyder på att du kan sänka högt blodtryck och öka din stresstålighet genom att vistas i naturen. det som händer är att det farliga stresshormonet sjunker samtidigt som endorfinerna ökar.
 2. Skadeförebyggande
  Att träna ute i natur och skog är oftast mer skonsamt. Att springa på en kuperad skogsstig gör att alla små muskler i fötterna får jobba på ett helt nytt sätt. Du stärker lederna och får en naturlig variation.
 3. Bättre balans och koordination
  Du får en bättre koordination och tränar din balans. Att väja för diverse hinder, parera i sidled mellan stenar och rötter och böja dig ner för hängande grenar gör att din core jobbar aktivt hela tiden.
 4. Motivationshöjande
  Att träna utomhus är för de flesta extra motiverande. Du får så mycket mer än bara din träning. Du får även frisk luft, en naturupplevelse, variationen av terrängen och underlaget och vädret.
 5. Förbättrad teknik
  Att t.ex springa i skogen på naturligt kuperade stigar och vägar är bra för din teknik. Du blir starkare och lär dig ta kortare steg med ett mer aktivt frånskjut. Många blir kvitt sina skador och får en bättre löpteknik.

Är du sugen på att träna utomhus då tycker jag att du ska leta upp en klubb eller träningsgrupp i ditt närområde. Att det är vinter och mörkt ute gör inte ett dugg. Med rätt kläder och inställning så är utomhusträning FANTASTISKT även i novembermörkret!

Sugen på att haka på mig eller de andra instruktörerna i Rootcamp, kika då in här!