När vi inte är ute i skogen och inspirerar till träningsglädje jobbar vi i Rootcamp bland annat med att inspirera företag och grupper. Det är ett livsviktigt uppdrag då arbetsplatsen är den plats vi spenderar en stor del av våra vuxna liv på. Det är på jobbet vi måste få utrymme till att göra smarta val och få till vår vardagsmotion. För det är inte bara timman i löpspåret eller på gymet som räknas. Tvärtom kan du hålla dig pigg, frisk och produktiv med vardagsmotion under arbetstid och till och från jobbet.

För de val vi gör idag påverkar morgondagen. Självklart tänker du. Men varför väljer vi så ofta tokigt, när vi egentligen vet vad som är bra för oss? Förmodligen för  att det är enkelt att göra som jag brukar göra. För att det är jobbigare att skaffa nya, sundare vanor än att göra som jag alltid gjort, eller det som alla andra gör. Vem vill bli påkommen med att gå 175 trappsteg istället för att åka hiss? Är det inte lite konstigt att göra tåhävningar när jag väntar på kaffet? Eller vem tror jag att jag är om jag skulle gå ut på takterassen och göra några stärkande rygglyft på kafferasten?

Ibland behöver vi bli påminda om varför vi bör ta trapporna, stå upp och jobba eller välja en lunchrestaurang längre bort. Ibland behöver vi normalisera och hjälpa varandra att hitta vägar till motion och hälsa i vardagen. Vi går sönder, mår och presterar sämre och får krasst ett kortare liv om vi inte rör på oss, det vet vi ju.

För en tid sedan fick Rootcamp uppdraget att komma till ett av alla team som finns på Sweco i Göteborg.  Vi pratade om vinnande strategier för att skaffa goda vanor och vad man kan göra på jobbet som på lång sikt ger stora hälsovinster för både företaget och individen. Efter pratet bytte medarbetarna om och vi motionerade  i trapphuset, på takterassen och gick igenom enkla, effektiva övningar och visade utrymmen där man kan motionera på egen hand – både ombytta, men också “inemellan” på sin arbetsplats.

ta trapporna

För att bibehålla motivationen tills vi ska ses nästa gång i höst fick de material och övningar att göra inomhus och utomhus och även motivationskort som medarbetarna kan fylla i och lämna in till sin gruppledare för att få sin hemliga premie. För visst är det så att vi behöver bli hjälpta på traven för att att komma in i de nya vanorna.

Här är några av de tips på smart vardagsmotion på jobbet som vi pratade om.

Tips vardagsmotion

Vill du också göra detta på din arbetsplats?

Kontakta info@rootcamp.se för upplägg och kostnadsförslag.